Archief

Midden-Delfland bestrijdt de eikenprocessierups

De gemeente Midden-Delfland probeert deze maand te voorkomen dat de eikenprocessierups voor overlast gaat zorgen. Dit doet ze door verschillende eiken deze maand tweemaal te behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit middel bestaat uit kleine aaltjes die de rupsen aantasten en de andere insecten zo min mogelijk. Donderdagnacht wordt er voor het eerst gespoten, zeven tot tien dagen later, afhankelijk van de weersverwachting, nog eens.

De bestrijding vindt plaats op diverse plekken in Maasland. In Maasland staan namelijk veel meer eiken dan in andere kernen van Midden-Delfland. Ook zijn de risico's op besmetting van de rupsen bij deze eiken groter. Eikenprocessierupsen zijn bedekt met kleine brandhaartjes. Die haartjes kunnen zorgen voor irritaties aan huid en luchtwegen. Op plekken waar veel mensen komen, zoals sportparken, speeltuinen en woonwijken is het risico dus hoger.

Het bestrijden van de rups is een jaarlijks fenomeen. Vlinders leggen in het najaar hun eitjes in de eiken. Hoewel de aaltjes in het middel de larven grotendeels bestrijden, weerhoudt dit de vlinders er niet van om hun eitjes te leggen in de bomen.