Archief

Westlandse lelies rondom de paus

De paus wordt bij zijn zegen Urbi et Orbi op het Sint Pietersplein omringd door honderden Westlandse lelies. Onder meer Van Schie Potlelies uit Honselersdijk en Moerman Lilium uit De Lier mogen dit jaar planten leveren.

Van Schie en Moerman leveren een lelie die stuifmeelloos is. Van Schie heeft de potplant-variant en Moerman levert de snijbloem-variant. Normaal gesproken bloeien de bloemen niet rond de paasdagen, dus daar was een oplossing voor nodig, vertelde Marcel van der Voort van Van Schie Potlelies woensdag op WOS Radio.

De familiebedrijven zijn een klein onderdeel van een groot geheel. Ruim 100 man is belast met de aankleding van het Vaticaan, waar de paus op zondag 16 april voorgaat in de paasviering. Dinsdag 11 april vertrekken de vrachtwagens vanuit het Westland naar Rome.

De tuinders zijn al vlak na Pasen in 2016 benaderd door hoofdarrangeur Paul Deckers uit Limburg, hij is verantwoordelijk voor het geheel en heeft alle betrokken tuinders persoonlijk benaderd en ook bezocht.

Van der Voort noemt het overigens onbegrijpelijk dat er particuliere giften nodig zijn om de bloemenzee op het Sint Pietersplein tot een succes te maken. Hij vindt het vreemd dat bijvoorbeeld Bloemenbureau Holland "dit visitekaartje vanuit Nederland niet financieel ondersteunt".