Archief

Magere jaren voorbij, lagere woonlasten voor Westlander op komst

De "zeven magere jaren" zijn voorbij, zo opende burgemeester Sjaak van der Tak dinsdag de presentatie over de prestaties van het Westlandse college van B en W in de eerste helft van de huidige zittingsperiode van vier jaar. Er is weer ruimte voor lastenverlaging. De Westlandse burger heeft volgend jaar te maken met gemiddeld 0,5 procent lagere woonlasten.

De gemeente kan de belasting volgens wethouder Peter Ouwendijk verlagen door de groei van het aantal woningen in de gemeente. Daardoor komt er simpelweg meer geld binnen en dat extraatje kan in positieve zin worden doorberekend aan de burgers.

Duurzaamheid en Leefomgeving

Verder komt het college met twee nieuwe fondsen, met elk 3,75 miljoen euro. Het gaat om een duurzaamheidsfonds en een leefomgevingsfonds. Met die fondsen moeten ondernemers worden gestimuleerd om meer te doen aan de overgang naar duurzame energie en innovaties en daarnaast moet er in de dorpskernen van Westland meer groen komen.

Maar het is niet alleen maar feest. Door de beloofde free economic zone is een streep gezet. Die was bedoeld om voor bedrijven die het zogeheten greenportcluster kunnen versterken zo ongeveer alle belemmeringen weg te nemen. Het college heeft een tijd lang geprobeerd om er een succes van te maken, maar dat is niet gelukt, zo liet Van der Tak weten. Daar staat tegenover, dat in de afgelopen twee jaar drie bedrijven van buiten Westland zich in de gemeente hebben gevestigd.

Categorieen:
Westland Politiek