VVD Westland ziet heil in whatsapp-alarm
De raadsfractie van VVD Westland heeft burgemeester en wethouders gevraagd om een proef met een whatsapp-alarm te overwegen. De fractie komt hiermee naar aanleiding van een artikel in het AD over een spectaculaire daling van woninginbraken dankzij zo'n eigentijds alarm.
Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg is gebleken dat bij een proef in die stad, waar duizenden inwoners zijn aangesloten bij een whatsapp-buurtwacht, dit leidt tot een halvering van het aantal inbraken. De afname komt onder meer door het afschrikeffect: inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als die weten dat er een whatsapp-groep actief is, haken ze af.
Ook worden buurtbewoners waarschijnlijk alerter en zijn ze eerder geneigd de politie te bellen. Door de whatsapp-groep gaan mensen waarschijnlijk ook meer doen aan preventie, zoals betere beveiliging van hun woning. Voorwaarde voor het welslagen van een dergelijke proef is dat er per wijk genoeg mensen meedoen en dat de gemeente de whatsapp-groep strak cooördineert.
In Tilburg zijn deelnemers geselecteerd en uitgenodigd door de gemeente. Wie iets verdachts ziet, moet eerst 112 bellen. Daarna stuurt de persoon een beschrijving van de verdachte situatie aan de whatsapp-groep. Andere inwoners kunnen reageren. Die berichten worden ook doorgezet naar de politie. De whatsapp-groep functioneert als "extra ogen en oren in de wijk".
De Westlandse VVD-fractie wil weten of het college bekend is met whatsapp-alarm en of dit ook voor Westland een goed idee is. "Kan het college aangeven welke wijken hiervoor in aanmerking zouden komen?", vragen de liberalen zich af. Tot slot willen zij weten of het college bereid is een proef met een whatsapp-groep te starten en te coördineren.