Noodklok om Midden-Delflandse grutto
Het gaat slecht met de grutto. De vogel komt landelijk steeds minder vaak voor. Ook in Midden-Delfland trekken vogelbeschermers aan de bel om de weidevogel van de ondergang te redden. Van de ruim 600 paartjes grutto's die dertig jaar geleden nog in Midden-Delfland broedden, zijn er nog maar zo'n 300 over.
Ook dit jaar is het broedseizoen van de grutto dramatisch verlopen. Er zijn te weinig jongen opgegroeid om het uitsterven van vogel te stoppen. Dat de kuikens niet kunnen opgroeien komt doordat het leefgebied kleiner wordt, er meer vossen zijn, maar ook doordat boeren steeds vroeger in het jaar hun land maaien.
Het kuiken van de grutto komt in mei uit zijn ei. Dat is de maand waarin de boeren nu vaak voor het eerst maaien. De kuikens die in het weiland lopen zijn dan verloren. De kleintjes kunnen de eerste maand nog niet wegvliegen. Daardoor komen ze in de maaimachine of lopen ze het weiland op, waar ze worden opgegeten door roofvogels en vossen.
Weidevogelbeschermers proberen de boeren met subsidies zo ver te krijgen om pas in juni te gaan maaien. De kuikens kunnen dan vliegen en verlaten dan het weiland. Voor boeren die grote investeringen hebben gedaan en met hoge kosten zitten, is de subsidie vaak niet hoog genoeg. Zij moeten veel melk van de koe hebben en dus veel gras maaien om te voeren. De oudere boeren die geen die hoge onkosten hebben gaan vaak wel akkoord met de subsidie en maaien een maand later. Nederland is de broedkamer van de grutto, als ze hier uitsterven, sterven ze voorgoed uit, waarschuwen de weidevogelbeschermers.
Grutto sterft uit from WOS Media on Vimeo.