Archief

Brussel geeft ieder z'n (boycot)deel

De Europese Unie heeft besloten de mate van financiële steun aan telers die gedupeerd worden door de Russische handelsboycot te koppelen aan het marktaandeel dat de lidstaten hadden. Dit betekent, dat eventuele forse claims uit andere lidstaten geen nadelig effect hebben voor Nederlandse telers.



"Dat is een goede aanpassing. Zo is maatwerk te leveren en het doet recht aan het aandeel van iedere lidstaat in de EU-export op Rusland vóór de boycot", reageert voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland mede namens de andere organisaties van groenten- en fruittelers.

De verdere uitwerking van de nieuwe regeling, alsook voor welke producten deze gaat gelden, is nog niet bekend. Volgens Van Ruiten moet rekening worden gehouden met directe én indirecte export naar Rusland.

Na het stopzetten van de vorige regeling, is de positie van Nederlandse telers die zich ervoor aanmeldden in de periode 4 t/m 10 september jl. onduidelijk geworden. De organisaties willen snel helderheid voor deze groep ondernemers. Hun aanmelding moet worden gehonoreerd, vinden zij.

Voorts spreken de organisaties zich uit tegen het verschil in behandeling tussen leden en niet-leden van producentenorganisaties. Er werden in de vorige regeling verschillende interventietarieven toegepast voor uitbetaling, namelijk 75 procent voor leden en 50 procent voor niet-leden.

Categorieen:
Algemeen