Archief

Hoeks bouwplan voorlopig van de baan

De bouw van zes huizen op het braakliggende terrein aan de 1e Scheepvaartstraat in Hoek van Holland gaat voorlopig niet door. De Raad van State heeft woensdag het desbetreffende deel van het nieuwe bestemmingsplan vernietigd. Dat is onvoldoende zorgvuldig tot stand gekomen en niet goed gemotiveerd.

Enkele omwonenden stapten naar de rechter. Ze vinden dat er op deze locatie in Hoek van Holland geen behoefte is aan nieuwbouwwoningen, omdat er al veel huizen te koop staan. Daarnaast had het dagelijks bestuur van de toenmalige deelgemeente toegezegd er een parkje en een parkeerplaats te maken. Ook vrezen ze voor hun privacy en verminderde lichtinval.

De advocaat van de gemeenteraad bestempelde de plannen van de deelgemeente financieel onhaalbaar. De Raad van State oordeelde echter, dat er onvoldoende is onderzocht in hoeverre de gewekte verwachtingen konden worden waargemaakt. Ook is de verstoring van het woongenot door de voorziene in- en uitrit onvoldoende in overweging genomen.

Op het punt van de lichtinval en de privacy kregen de bewoners geen gelijk. Per saldo waren er voor de Raad van State voldoende argumenten om het bestemmingsplan te vernietigen. Dit betekent dat er voorlopig niet wordt gebouwd.