Archief

Politie volgt criminele jeugdgroep op de voet

Politie, justitie en gemeente Westland werken nauw samen bij de aanpak van een criminele jeugdgroep die vanuit Naaldwijk actief is. Het zijn jongemannen met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar en die gemiddeld acht zaken op hun kerfstok hebben.

Op een gegeven ogenblik had de politie 23 jongeren in beeld, verdeeld over drie subgroepen. Van deze 23 bleek bij nader onderzoek, dat er 16 zich daadwerkelijk bezig houden met criminaliteit in het Westland. Het gaat volgens bureauchef De Koning om twee kopstukken, drie "ambitieuze delinquenten" en elf meelopers.

Aanvankelijk viel de groep - aangeduid met de naam Kattenkruid - nog in de categorie "overlastgevend". Maar rondom de jongste jaarwisseling zijn de groepsleden zich gaan toeleggen op criminele activiteiten, waaronder vooral woningdiefstallen en handel in drugs.

De kopstukken worden door de meelopers als inspirerende voorbeelden gezien en zijn de gehele dag bezig met criminaliteit. Eerder dit jaar hebben die twee voor langere tijd in de gevangenis gezeten, maar momenteel zijn ze op vrije voeten. Het duo wordt door de politie dagelijks in de gaten gehouden. "Ze zijn bekend bij al onze 191 mensen", aldus De Koning. De leden van de groep treffen elkaar vaak in de omgeving van het gemeentehuis en de supermarkt bij de Verdilaan in Naaldwijk.