Archief

Sonnevanck en Duinhof gaan op termijn dicht

De verzorgingshuizen Sonnevanck ('s-Gravenzande) en Duinhof (Ter Heijde) zullen over drie tot vier jaar worden gesloten. Dat heeft de betrokken zorginstelling, Pieter van Foreest, bekendgemaakt. De organisatie noemt dit onontkomelijk door het nieuwe AWBZ-beleid van de regering.

Er wonen nu 76 senioren in Sonnevanck en 36 senioren in Duinhof, met een gemiddelde leeftijd tussen de 85 en 90 jaar. Pieter van Foreest zal voor die bewoners blijven zorgen. In de komende jaren zullen er in genoemde verzorgingshuizen geen nieuwe bewoners komen.

Bestuurder Jos Bleijenberg zegt zich terdege te realiseren, dat dit een onprettige boodschap is voor zowel bewoners als voor familie, medewerkers en vrijwilligers. "We hebben het vroegtijdig aangekondigd, zodat we ook ruim de tijd hebben om met alle bewoners en familie persoonlijk te gaan bekijken hoe de toekomst er uit kan gaan zien", aldus Bleijenberg.

'Nieuwe' ouderen zullen in de toekomst zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Dit is ook de maatschappelijke tendens en vaak ook de wens van de zorgvrager. Op de wachtlijsten staan nu reeds bijna uitsluitend ouderen die zogeheten zware zorg nodig hebben, aldus Pieter van Foreest.

De gebouwen van Sonnevanck en Duinhof zijn niet geschikt te maken voor de zware zorg. Scheiden van wonen en zorg is daar niet mogelijk; de appartementen zijn te klein. In andere locaties van Pieter van Foreest, zoals de Triangel (De Lier), De Terwebloem (Poeldijk) en De Opmaat (Monster) is het wel mogelijk om de locatie geschikt te maken voor zware zorg of scheiden van wonen en zorg.