'Berenklauwen onder controle'
De gemeente Maassluis neemt de bestrijding van de giftige plant berenklauw serieus. Dat komt naar voren uit de antwoorden van het college van B en W op vragen van de fractie MaassluisBelang. In de dagelijkse activiteiten van de afdeling Stadsbeheer is opgenomen, dat berenklauwen bij constatering direct afgemaaid worden, zodat zijn geen zaad kunnen vormen. Door deze wijze van beheer zouden er geen hogere planten dan circa 30 centimeter voorkomen.
Het college stelt, dat door gerichte beheermaatregelen in de afgelopen jaren de berenklauw in zeer beperkte mate in de stad voorkomt. De gevoeligheid voor de plant varieert van mens tot mens en is tevens sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht ten tijde van het contact met de sappen van de plant. Door contact met de brandharen of sappen van de plant kunnen brandwonden op de huid ontstaan.
MaassluisBelang had betoogd, dat de berenklauw dit jaar met name bij de kinderspeelplaats in het Sparrendal welig tiert. Bovendien stelde de fractie, dat bewonerscommissies elk jaar opnieuw moeten bellen voor verwijdering van deze ongewenste plant.
Het college zegt in zijn reactie, dat er dit jaar door de bewonerscommissie Sparrendal enkele malen op is gewezen, dat er berenklauwen stonden. "Deze planten bleken korter dan de eerder genoemde hoogte van 30 centimeter. Toch is een extra maaiactie uitgevoerd", aldus het college.
Verder wordt door B en W opgemerkt, dat er diverse methodes bestaan om de reuzenberenklauw te bestrijden. Deze zijn echter geen van alle afdoende om de plant een halt toe te roepen. "Zelfs de meest vergaande methode, het uitgraven van gehele plant inclusief het wortelgestel tot 1 meter diepte, biedt geen 100% garantie", wordt betoogd. Er is ook nog een toevoeging: "Omdat de plant zich tussen de heester- en boombeplanting vestigt, is het uitgraven ook niet mogelijk zonder de omringende beplanting te beschadigen", voert het college nog aan.