Archief

Raad van State: van kale kip kun je niet plukken

Van de eigenaar van de 'asbestboerderij' in Schipluiden kan niet verlangd worden, dat er op zijn kosten een onderzoek wordt gedaan naar de verontreiniging van de bodem op zijn perceel. Eigenaar Van Trierum heeft het geld er niet voor, zo concludeerde de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State vrijdag.

Bij besluit van 19 januari 2012 hadden Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de eigenaar een last onder dwangsom opgelegd. Dit provinciaal bestuur, dat door Van Trierum voor de Raad van State was gedaagd, wil nu van het middel bestuursdwang gebruik maken om het onderzoek te laten uitvoeren.

In juni 2010 heeft Van Trierum een schuur gesloopt, waarbij asbest is vrijgekomen. Sindsdien is het perceel afgesloten. De opgelegde last onder dwangsom hield in, dat binnen twaalf weken een onderzoek moest worden uitgevoerd en een plan van aanpak moest worden ingediend. Tot zes keer toe verkreeg hij in het afgelopen jaar uitstel van die verplichting.

Voor de Raad van State is duidelijk geworden, dat Van Trierum door de afsluiting van zijn terrein niet in staat is om inkomsten te halen uit verhuur van paardenboxen en particuliere woningen op het terrein. Om dezelfde reden is verkoop van het onroerend goed nu moeilijk. De provincie moet de door Van Trierum gemaakte proceskosten vergoeden.

Categorieen:
Algemeen