Archief

Alternatief: 's-Gravenzande moet overdekt winkelhart houden

In 's-Gravenzande moet een kleinschalig winkelgebied komen met een overdekt winkelhart. De Koningswerf moet een nieuwe opzet krijgen, de passage moet met winkels worden uitgebreid, de winkels aan de Langestraat moeten gehandhaafd blijven en er zou een doorsteek vanuit de Koningswerf naar het Marktplein moeten komen.

Dat is de kern van het alternatieve centrumplan voor 's-Gravenzande, dat donderdagavond is gepresenteerd door de initiatiefnemers Jan van Heijningen, Anton van der Sar en Henk Knol. Ze worden in hun poging om een breed draagvlak voor het alternatief te krijgen gesteund door de fractie van Westland Verstandig.

De initiatiefnemers vinden het plan dat de gemeente Westland voor het centrum van 's-Gravenzande heeft gepresenteerd te ambitieus en te duur. Dat zou neerkomen op sloop van de Koningswerf en Gravenhof en een deel van de bebouwing in de Langestraat en op het Marktplein. Er zou een open winkelgebied moeten komen met woningen boven de winkels en hoogbouw.

Dat is allemaal niet alleen veel te duur, maar ook niet snel realiseerbaar, aldus de opstellers van het alternatief. Zij willen binnen enkele weken met een nader uitgewerkt plan plus financiƫle onderbouwing opnieuw naar de winkeliers en burgers gaan om hen verder te informeren. Ook willen ze met politieke partijen gaan praten om draagvlak te krijgen.

Overigens is de gemeente deze week door de rechter op de vingers getikt voor het sluiten van de Koningswerf in 2008. Door de aanwezigheid van asbest besloot de gemeente het winkelcentrum dicht te doen. De noodzaak werd later door een onafhankelijke commissie onnodig genoemd. De gemeente bleef bij haar mening, waarna de winkeliers naar de rechter stapten. Of de uitspraak leidt tot een rechtzaak over schadevergoeding, is nog onduidelijk. De winkeliers

willen er eerst in overleg met de gemeente zien uit te komen. De gemeente overweegt tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep te gaan.