Archief

LTO: groter deel naar tuinders

"Een sterkere positie van de primaire bedrijfstak in de glasgroenteteelt is noodzakelijk voor meer marktkracht. Nieuwe stappen moeten worden gezet om voor te zorgen, dat boeren en tuinders een evenredig deel krijgen van de opbrengstprijzen. Van de winkelprijs moet een groter deel naar boeren en tuinders", aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat in een reactie op de raming van de inkomens in de land- en tuinbouw in 2008 van LEI Wageningen.

Fors dalende prijzen zijn dit jaar hand in hand gegaan met een sterke stijging van de kosten. Na twee relatief goede jaren heeft de agrarische sector een mager jaar achter de rug met de glastuinbouw, pluimveehouderij en bollenteelt als negatieve uitschieters.

De banken spelen een cruciale rol bij het aan de gang houden van de nationale economie en het op peil houden van de agrarische export. Van banken is een zodanige opstelling nodig, dat zo min mogelijk extra kosten worden gerekend als opslagen bij kredietverlening en verzekeringen.

Ook fiscale faciliteiten als behoud van de zelfstandigenaftrek, een goed arbeidsmarktbeleid en adequate personeelsvoorziening zijn andere voorwaarden om de inkomensteruggang om te buigen.

Categorieen:
Algemeen